Monday, November 21, 2011

Love = freedom



"The only crime I ever committed is the crime of love. And if that is a crime against humanity, please, let me commit more."
Leonard Matlovich

Leonard Matlovich je bio oficir američke vojske koji je odslužio tri ture u Vijetnamu, bio dobitnik najviših vojnih priznanja (između ostalog i Purple heart) i poznati borac za prava homoseksualaca. Zbog svoje seksualne orijentacije, izbačen je iz vojske i ekskomuniciran iz katoličke crkve (dva puta!, krajnje nelogično ali to je religija of course). Neposredno pre nego što je otpušten iz vojne službe, bilo mu je ponuđeno da potpiše dokument u kojem se zaklinje da "više nikad neće počiniti homoseksualni akt" u zamenu za ostanak u vojsci. Kako je odbio, bio je "nečasno otpušten" (dishonorably discharged), posle čega je usledio dug sudski proces u kome je Matlovich eventually pobedio te je i zvanično "časno otpušten" iz Air Force.

Jedan odlomak iz govora Dan Choi-a, takođe gej ex-vojnika, iz 2009, kada se glasalo o odbacivanju zvanične politike američke vojske  'Don't ask, don't tell' tj DADT (zakon o odbacivanju je stupio na snagu tek septembra 2011):

"When it was your turn to fight, when the battle was yours to be fought, what did you do? Did you say 'You know, we need to wait, because there are so many other priorities we need to deal with. Did you say let's not march... because your career was worth too much? That will all be forgotten, but your actions, the message you are sending to the people that aren't even born yet, that will be remembered." 
(citat je u originalu zato što uopšte ne postoji na internetu u pisanoj formi već je prepisan sa snimka govora Dan Choi-a)

"Kada je bio tvoj red da se boriš, kada je bila tvoja bitka, šta si uradio? Jesi li rekao 'Znate šta, treba da sačekamo, jer ima toliko drugih prioriteta kojima moramo da se bavimo. Jesi li rekao 'Hajde da ne marširamo' zato što ti je tvoja karijera bila previše vredna? Sve to će biti zaboravljeno, ali tvoje akcije, poruka koju šalješ ljudima koji još nisu ni rođeni, to će biti upamćeno."

Ovaj citat, tj deo o 'prioritetima' tako bolno podseća na sve kukavičke izjave Dragana 'teror većine = demokratija' Đilasa, Ivice 'znači Kale znači brdo' Dačića u poslednje vreme. Opet je jasno da su sve države iste, da se svi zli i glupi ljudi isti i da imaju iste modele ponašanja i razmišljanja. Nema veze da li se radi o Severnoj Koreji, Srbiji ili Sjedinjenim američkim državama: idioti su uvek i svugde idioti na isti način. I tako mi svega, naša je dužnost i pravo da se protiv njih borimo!

Sasvim je drugo pitanje poenta vojske, države i crkve uopšte, ili, da se zadržimo samo na vojsci, koliko je u suštini besmisleno što se dopuštanje homoseksualcima da ubijaju ljude rame uz rame sa heteroseksualcima smatra pobedom ljudskih prava. To je a whole other subject. Ali to je tema koja se pojavljuje na nadgrobnoj ploči Leonarda Matlovich-a i zato mora biti izrečena.

Radi se o ultimativnom licemerju ljudske rase, o zabrani pisanja fraze 'Fuck you' na bombe koje padaju iz aviona i ubijaju ljude, o bednom izgovoru za moral, o iluziji slobode, iluziji morala i o pogrešno postavljenim prioritetima. Ljubav je ultimativna sloboda. A smrt nikad nije bila niti će ikad biti jača od ljubavi.


No comments:

Post a Comment